Emeklilere sağlık sigortası müjdesi'!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2006 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda emeklilerin vergi iadesine ilişkin görüşmede konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başeskioğlu emeklilere sağlık sigortası müjdesi verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, ''Sosyal devletin tam anlamıyla gerçekleştiği genel sağlık sigortasına, genel muhalefet anlayışı içinde ideolojik bakmayalım'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, emeklilerin vergi iadesi için fiş toplaması uygulamasına son verilerek, bunun yerine ek ödeme yapılması ile maaşlarına yüzde 6 oranında zam yapılmasını öngören yasa tasarısının 7 maddesi daha kabul edildi.

Tasarının maddeleri üzerindeki görüşmelerde, emekli aylıklarının az olduğu yönündeki eleştirilere hükümet adına yanıt veren Murat Başesgioğlu, Hükümet'in, emeklilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi için bütçe imkanları çerçevesinde elinden gelen gayreti gösterdiğini söyledi.

Başesgioğlu, 2002 yılının Aralık ayı ile 2005'ın Aralık ayı arasındaki dönemde, emeklilere 12 milyar YTL ilave kaynak aktarıldığını belirterek, emekli aylıklarının yetersiz olduğunu, ancak esas sorunun, sosyal güvenlik sisteminin finansmanı olduğunu bildirdi. Sosyal Güvenlik Reformu'nun TBMM Genel Kurulu'nun gündemine geleceğini ifade eden Başesgioğlu, şöyle konuştu:

''Emekli aylıklarının azlığından, hastane kapılarından, Bağ-Kur'luların üniversite hastanelerine gidememesinden şikayet edenler; genel sağlık sigortasını getiriyoruz. Üniversite, devlet, özel hastane ayrımı kalmadan, prim ödeyen herkesin istediği hastaneye gidebildiği, doktorunu seçebildiği bir sisteme kavuşacağız. Ama şimdi, 'Sağlığı piyasalaştırıyorsunuz, sağlık özelleştiriliyor' deniyor.

Yok böyle bir şey... 40 yıldır gerçekleşmeyen sosyalleşmenin en güzel örneğini, genel sağlık sigortasında yaşayacağız. Sosyal devletin tam anlamıyla gerçekleştiği, genel sağlık sigortası buraya gelecek. Buna, genel muhalefet anlayışı içinde, ideolojik bakmayacağız. Bu ülkenin gerçeği bu... Şikayet ettiğimiz bütün konuların ortadan kalmasını istiyorsak, emeklilik sigortasını ve genel sağlık sigortasını bu meclis hayata geçirmek zorundadır. Eğer geçirmezse, bu sistemin sıkıntıları ilanihaye devam eder.''

-''FARKLILIKLARI GİDERİYORUZ''-

Sosyal güvenlik kuruluşlarının katılım esası üzerine kurulduğunu belirten Başesgioğlu, şöyle devam etti: ''(Niye emekliye az veriyorsunuz) diye soruluyor. Emekli aylıklarının artışı, bu sosyal güvenlik kuruluşlarının mali yapısı içinde mümkün olacak bir hadise... Vatandaşımız çalışırken sisteme ne koymuşsa, emekliliğinde de onu alması lazım. Bu konudaki farklılıkları da gideriyoruz. Son 2-3 yılda herhangi bir statü elde edip ondan yararlanmayacak artık...

Herkes, bütün çalışma hayatı boyunca, kendi adına ne prim kesildiyse, emekli maaşı o oranda yüksek veya az olacak. Tek çatı dediğimiz sistemin temelinde bu yatıyor. Bu yanlış algılamayı değiştirmemiz lazım. Sosyal güvenlik kuruluşlarının, katılım esası üzerine kurulduğunu ve bu esas üzerine hareket etmeleri gerektiğini bilmemiz gerekiyor.

Sosyal güvenlik kuruluşlarının mali yapısını sağlam, sürdürülebilir bir hale getirmezsek, bu sorunlar konuşulmaya devam eder.'' SSK'lıların hastanelerde farklı bir muameleye tabi tutulduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirten Başesgioğlu, ''SSK'lıların, ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesini asla kabul edemeyiz'' dedi. Başesgioğlu, sağlık hizmetlerinden herkesin eşit ve adil şekilde yararlanmasını hedeflediklerini belirterek, statü farklılıklarına dayalı ayrımcılığı kabul edemeyeceklerini söyledi.

-KABUL EDİLEN MADDELER-

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, Türkiye İş Kurumu, SSK ve Bağ-Kur'a, ilgili kanunlara istinaden uygulanan idari para cezaları aktarılacak, bu paralar, kurum geliri olarak değerlendirecek. SSK'da idari para cezaları, tebliğ edildikten sonra 15 gün içinde kuruma ödenecek. Para cezasına itiraz yapılabilecek; itirazın reddedilmesi halinde, kişi sulh ceza mahkemesine başvurabilecek. 15 günde içinde itiraz edilmemesi halinde para cezası kesinleşecek. İdari para cezalarının, itiraz edilmeksizin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde peşin ödenmesi halinde, cezanın dörtte üçü tahsil edilecek.

Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardan kamu payı yüzde 15'in altına düşen veya tasfiye edilenler ile Türk Telekom'un özelleştirilmesinden önce sosyal yardım zammı almaya hak kazananlara Hazine tarafından ödeme yapılacak. Zorunlu sigortalı olanlar, yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlar ve ölüm aylığı alanlar, sağlık sigortası yardımından yararlanacak. İsteğe bağlı sigortalı olarak aylık alanlar da sağlık sigortasından yararlanabilecek. Vergi İadesi Hakkında Kanun'un, emeklilerin fiş vermesini düzenleyen maddesi de yürürlükten kaldırıldı.

-AK PARTİ'DEN YOKLAMA TALEBİ-

Tasarının 10. maddesinin oylaması sırasında, AK Parti milletvekilleri yoklama istedi. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, toplantı yeter sayısının bulunduğunu açıkladı. Daha sonra 10. maddenin oylaması yapıldı. Bu maddenin kabul edilmesinden sonra Pakdil, çalışma süresinin tamamlandığını hatırlatarak, yarın saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber